Frequently Asked Questions

The Great Bubble Barrier pakt het probleem van plastic vervuiling in oceanen dicht bij de bron aan, in onze grachten, kanalen en rivieren.

The Great Bubble Barrier

Hoe werkt een Bubble Barrier?
Het idee is simpel: een buis met gaten wordt op de bodem van een rivier geplaatst. Door lucht door de buis te pompen ontstaat een bellenscherm of luchtbellengordijn. Dit concept wordt al langer gebruikt in de olie- en baggerindustrie en in het Nederlandse sluizensysteem. De bellen duwen de plastics in het water naar de oppervlakte. Door het bellenscherm diagonaal op de stroming van een rivier te plaatsen, duwt de natuurlijke stroom het afval vervolgens naar de oever van de rivier, waar het afval gemakkelijk uit het water kan worden gehaald.
Is er al een Bubble Barrier ter afvang van plastic toegepast?
Op dit moment zijn er Bubble Barriers in gebruik, u vindt de Bubble Barriers die geïmplementeerd zijn op onze tijdlijn-pagina.
Hoe wordt het plastic afgevangen?
Het bellenscherm van de Bubble Barrier geleidt het plastic naar het opvangsysteem aan de oever. We hebben al meerdere opvangsystemen ontwikkeld, gericht op verschillende omstandigheden. Tijdens komende projecten zullen we steeds onderzoeken wat het beste opvangsysteem is voor de specifieke omstandigheden op de locaties.
Tot op welke diepte kan een Bubble Barrier geplaatst worden?

Tot nu toe hebben wij het bellenscherm van de Bubble Barrier geïmplementeerd tot een diepte van 7 meter. Het kan worden onderzocht of het bellenscherm van de Bubble Barrier nog dieper kan worden geplaatst.

Kan er ook een Bubble Barrier in zee worden geplaatst?

We willen voorkomen dat plastic ooit de zee of oceaan bereikt. Ons Bubble Barrier systeem is daarom ontworpen voor rivieren en kanalen.

Kan ik de Bubble Barrier ook voor iets anders dan de afvang van plastic gebruiken?

Bellenschermen kunnen ook gebruikt worden voor andere toepassingen dan de afvang van plastic. Ons Bubble Barrier systeem is echter gericht op de afvang van plastic. Voor alle andere toepassingen met bellenschermen brengen wij u graag in contact met een van onze partners.

Effectiviteit

Hoeveel plastic en welke grootte vangt een Bubble Barrier af?
Op basis van de resultaten van de pilot bij het onderzoeksinstituut Deltares is berekend dat The Great Bubble Barrier ongeveer 70-80% van drijvend plastic van bovenaf en 50% van plastic onder water vangt. Tijdens de pilot in de IJssel hebben we gekeken hoe deze resultaten zich verhouden in een rivier. We hebben onze Bubble Barrier in de IJssel onder verschillende weersomstandigheden getest en kwamen tot de conclusie dat deze 86% van het (drijvende) testmateriaal opving. We kunnen plastics opvangen met een grootte van 1 mm en groter, zoals granulaat en piepschuim. In de pilot bij Wervershoof onderzoeken we momenteel of we daarnaast ook microplastics van 20 micrometer tot 500 micrometer (0,5 millimeter) kunnen opvangen. De resultaten van dit onderzoek worden eind 2020 verwacht.
Werkt een Bubble Barrier ook tegen microplastics?
Tijdens de Berlin Bubble Barrier Pilot kon de Bubble Barrier plastic opvangen tot wel 1 millimeter. Het hangt van het stroomgebied af of de microplastics aan land kunnen worden gebracht. In de pilot bij Wervershoof onderzoeken we of we microplastics van 20 micrometer tot 500 micrometer (0,5 millimeter) kunnen opvangen.
Worden alle soorten plastic opgevangen door de Bubble Barrier?
Tijdens de tests bij Deltares werden verschillende soorten plastic getest: van verpakkingen en waterflessen tot geknapte ballonnen, plastic zakken, doppen en plastic gruis. De meeste drijvende plastics en plastics onder water kunnen worden opgevangen. Het lijkt er helaas op dat plastic dat al is gezonken en langzaam over de bodem van een rivier rolt, niet wordt opgevangen.

Materiaal

Van welk materiaal is een Bubble Barrier gemaakt?
De Bubble Barrier is een PVC-buis met gaatjes erin. Deze buis is versterkt met een staalkabel en is op sommige punten met stalen of (gerecyclede) betonblokken aan de bodem bevestigd.

Plastic Extractie & Gebruik

Wat wordt er met het verzamelde afval gedaan?
Het afgevangen plastic wordt verzameld voor onderzoek. Bij het onderzoek maken we gebruik van de OSPAR methode. We zijn altijd op zoek naar creatief gebruik van het verwijderde plastic, om meer bewustwording over dit probleem te creëren.

Energieverbruik

Hoeveel energie verbruikt een Bubble Barrier?
De Bubble Barrier maakt gebruik van perslucht om het bellengordijn te maken. Afhankelijk van de grootte en lengte van de Bubble Barrier gebeurt dit met behulp van een compressor. De lengte van de Bubble Barrier heeft een belangrijke invloed op het benodigde energieverbruik. Onze Bubble Barrier verbruikt veel minder energie dan bellengordijnen die worden gebruikt om vers van zout water te scheiden of om olievlekken te voorkomen.

Strategie & Team

Wat is de missie van The Great Bubble Barrier?
The Great Bubble Barrier wil zoveel mogelijk plastic uit de omgeving verwijderen. We doen dit door zoveel mogelijk stromende binnenwateren in de wereld te ontdoen van plastics. Op deze manier willen we de waterkwaliteit verbeteren en daarmee ook de kwaliteit van leven voor mens en dier.
Wat is de visie van The Great Bubble Barrier?
We filteren plastic uit het water door bellenschermen in rivieren te plaatsen. Op deze manier willen we plastic op een duurzame manier terugbrengen in de circulaire keten. Daarnaast willen we mensen bewust maken van het plasticprobleem, om de toename van plastic in de rivieren te voorkomen – om zo de Bubble Barrier weer overbodig te maken!
Zijn er carrièremogelijkheden bij The Great Bubble Barrier?
The Great Bubble Barrier is een jonge en snelgroeiende Nederlandse start-up gevestigd in Amsterdam Noord. Wij zijn trots op onze groei, mentaliteit en de impact die wij kunnen behalen. Om de rivieren weer vrij te maken van plastic hebben wij altijd talentvolle en gemotiveerde pioniers nodig die deze missie kunnen ondersteunen en de wereld willen veranderen met eigen handen. Begin je al te bruisen? Bekijk nu alle kansen en openingen.
Staat er geen interessante vacature voor jou tussen? Blijf onze sociale media FacebookInstagramLinkedIn en website in de gaten houden voor nieuwe vacatures.

Contact

Ik heb een suggesties en/of feedback, kan ik daarover contact opnemen?
Natuurlijk! We ontvangen graag je vragen, suggesties en feedback. Je kunt een bericht achterlaten via het contactformulier , dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.
Kan ik een Bubble Barrier bezoeken?

Ja, u kunt de Bubble Barrier Amsterdam bezoeken in het Westerdok. Zowel virtueel, als fysiek.

Kan ik vrijwilliger worden bij The Great Bubble Barrier?
We zijn altijd op zoek naar helpende handen. Neem gerust contact op via ons contactformulier. Het kan zijn dat we daarna naar je CV vragen.
Hoe kan ik een stage, onderzoeksstage, afstudeerproject bij The Great Bubble Barrier doen?
Bekijk hier of wij momenteel stage vacatures open hebben staan >> Staat hier niet een stage tussen die je zoekt? Blijf onze sociale media FacebookInstagramLinkedIn en website in de gaten houden voor nieuwe vacatures.

Support, Financiering & Donaties

Hoe kan ik doneren?
Via deze link kunt u doneren.

Blijf op de hoogte van onze laatste ontwikkelingen.

Schrijf je nu in voor onze mailing.