The Great Bubble Barrier heeft als missie om plasticvrije rivieren en kanalen te creëren en wil plasticvervuiling voorkomen. Uit eerdere pilots is gebleken dat de Bubble Barrier plastics kan onderscheppen met een grootte vanaf 1 mm.
Nu is onze volgende onderzoeksvraag: Heeft de Bubble Barrier ook effect op kleine microplastics?

HET LAATSTE NIEUWS
Om deze onderzoeksvraag te beantwoorden heeft The Great Bubble Barrier samen met PWN, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) en KWR een consortium opgericht.
Dit consortium doet onderzoek naar de hoeveelheid microplastics in het gezuiverde afvalwater (effluent), de werking van de Bubble Barrier op microplastics met een grootte van 0,5 mm tot 0,02 mm en werken we aan de verbetering en standaardisatie van een meetmethode voor microplastics. Dit om te voorkomen dat microplastics vanuit het effluent doorstromen naar zoet oppervlaktewater.
Met dit onderzoek willen wij de mogelijkheden van het bellenscherm verder ontwikkelen om de impact van de Bubble Barrier te kunnen vergroten.

1. De nulmeting
Deze meting zal inzicht geven in de hoeveelheid microplastics die zich na de afvalwaterzuivering in het effluent kanaal bevinden.
2. Het effect
Deze meting zal inzicht geven in de hoeveelheid microplastics voor de Bubble Barrier. We verwachten dat op dit punt een verhoogde concentratie aan microplastics zal worden gemeten, doordat de Bubble Barrier een circulaire stroming aan het oppervlakte creëert.
3. Het resultaat
Deze meting zal plaatsvinden achter de Bubble Barrier. Naar verwachting zullen we hier een verlaagde concentratie aan microplastics meten in vergelijking met monitoringspunt 2.


Vanwege het maatschappelijk belang van dit onderzoek wordt het mede gefinancierd vanuit het TKI-programma Watertechnologie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en door drinkwaterbedrijf PWN.
Inschrijven voor onze press list kan hier.